Werkveld

Binnen het kader van het traject brengen de cursisten, in groepjes van 2-3 personen, een exploratiebezoek aan een voorziening binnen de GGZ. Het opzet is, als ervaringswerker-in-spé, gedurende 1 volledige werkdag een programma op maat te volgen, aangeboden vanuit de setting. Het overkoepelende doel van dit werkbezoek is een concrete praktijkervaring op te doen door (waar mogelijk) in contact te treden met vertegenwoordigers van het bestuur, ervaringswerker(s), hulpverleners, patiënten en hun omgeving. Met deze intro hieronder m’n verslag.

Verkenning

Binnen het kader van deze opdracht vind ik het niet onbelangrijk om mee te geven dat ik een E-stage liep bij VZW DE LINK, dit binnen een TAZ-project waarin sociale rehabilitatie tot doel werd gesteld. VZW DE LINK behoort tot het MULTIVERSUM, zij bieden gespecialiseerde hulp aan in diverse zorgvormen en/of doelgroepen. Als ex-manager heb ik toen de kans gekregen om de organisatie van binnenuit beter te begrijpen, net zoals ik via deze weg op het spoor kwam van het initiatief bij THOMAS MORE. Tijdens het oriënterend basistraject en de verkenningen werden m’n aspiraties des te meer bekrachtigd, namelijk participeren in HERSTELACADEMIES. Voor elke verkenning hebben we in overleg een presentatie gemaakt waarvan enkel de eerste voor de volledige groep gepresenteerd werd.

Evaluatie

Noem het misschien beroepsmisvorming, als ex-auditor zie en hoor ik vaak dingen die ik niet zelden als uitermate pijnlijk ervaar. Om kort te zijn, GGZ-hulpverlening is een kwalitatief hoogstaande job om de eenvoudige reden dat we spreken over mensenlevens, als echter blijkt dat de middelen daartoe beperkt zijn of worden dan kan deze kwaliteit niet geleverd worden. Dit is mi niet enkel nefast voor de klant maar ook voor de GGZ-hulpverlener die hierdoor onder spanning komt te staan, allerminst prettig om werken. En dit zijn niet slechts woorden om het voor de lezer interessant te maken, op eenvoudig verzoek geef ik graag ook concreet operationele voorbeelden. Kortom, de verkenningen waren informatief leerzaam maar het is vooral m’n E-stage die deze evaluatie voedt.

Betekenis

In zekere zin kunnen we dit oriënterende basistraject evenzeer als een verkenning zien waarin we onze rol als ervaringswerkers kunnen laten gelden, dit kan in de vorm van voorstellen tot optimalisatie. Ik meen dat verworven competenties uit m’n professionele verleden hiertoe kunnen ingezet worden, eerder faciliterend tot het geheel. Hoe dit precies georganiseerd kan worden is mi een kwestie van eenvoudig overleg in een sfeer van vertrouwen en veiligheid, aangepast aan m’n gevoeligheden en beperkingen. Wat dat betreft kan deze portfolio slechts een visitekaartje zijn waarin ik me zeer open en kwetsbaar presenteer, oprecht hopend dat ik hiermee toch nog een rol van betekenis mag spelen binnen de samenleving. Of het wordt alsnog iets anders, niets is zeker.

Vacature

Na dit verslag komen we stilaan aan het eind van de sectie ‘varia’ die ik graag afsluit met een bijzondere opdracht, namelijk het opstellen van een soort ideale vacature waarop we zouden solliciteren. Deze opdracht heb ik creatief omgevormd tot een sociaal innovatief spelconcept dat gelanceerd wordt door – hoe kan het anders – de Thomas More Hogeschool. Deze ‘knipoog’ vacature kan/mag gezien worden als een synthese van al voorgaande reflecties maar heb geen idee of deze wensdroom ooit tot werkelijkheid zal verworden. Goedwillend, aan het eind van m’n somtijds zwaarwichtige reflecties mag het voor de lezer misschien als verrassend ervaren worden, het liefst zit ik op een terrasje met een glaasje wijn of een biertje. Keuvelend, over hoe het zou kunnen zijn, als mensen onder elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s