Trigger

Bij mensen die lijden aan een psychiatrische stoornis wordt vaak de verbeelding vervormd door angsten, stemmen of wanen. Dit belemmert hen en tast de kwaliteit van het leven aan. De GGZ streeft ernaar deze mensen bij hun ‘goede verbeelding’ te brengen. Bijvoorbeeld door hen te helpen afscheid te nemen van hun verstarrende denkbeelden en terug contact te maken met hun haast kinderlijke creativiteit. Constructief werken met verbeelding is echter geen monopoly van de GGZ, het is een recht dat we allen hebben en vrij kunnen beoefenen. De paradox wil echter dat het gebruik van onze verbeeldingskracht ook stoornissen in de hand kan werken,

Essentie

Omdat wellicht niet elke lezer financieel en/of boekhoudkundig onderlegd is, in onderstaande weerspiegeling heb ik getracht de naakte essentie weer te geven. In dit praktijkvoorbeeld staat het schuldencomplex centraal, wat hierin belangrijk is dat we denksporen volgen die anders zijn dan wat we traditioneel gewend zijn. In het verlengde wordt een cascade aan gevolgtrekkingen mogelijk die ook ethisch gevoelig liggen, dit vergt openheid en de bereidheid tot diepgaander introspectie. Zij het echter niet limitatief, het is middels deze ‘trigger’ dat ik meer begrip tracht te vinden voor de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis.

Obstakels

Binnen m’n herstelonderzoek heb ik me graag laten inspireren door het werk van experten, niet enkel om m’n eigen zelftwijfel weg te nemen maar ook om aan te geven dat ik beslist niet de enige ben die tot soortgelijke conclusies is gekomen. Volgens wikipedia: “Gaston Bachelard stelde dat de geschiedenis van de wetenschap gekenmerkt wordt door een confrontatie met epistemologische obstakels, die de vooruitgang van het denken verhinderen. Deze worden niet opgeworpen door de complexiteit van de wereld of de beperkingen van de mens, maar door de manier waarop wordt gedacht”. Voor nu laat ik deze bijdrage voor wat het is, veel meer triggers zijn te vinden onder de sectie ‘herstel‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s