Presentatie

Als een soort van kers op de taart werd ons gevraagd een presentatie te maken van waaruit onze persoonlijke groei en/of herstel mag blijken, de wijze waarop is vrij te kiezen. Deze opdracht is echter geen sinecure voor psychisch kwetsbare mensen. Een veilige- en/of vertrouwensvolle omgeving is dan ook geen overbodige luxe, niet enkel uit zelfredzaamheid maar ook voor de toeschouwers die geraakt kunnen worden door het inhoudelijke. Voor OPS-lijders werkt dit zelfs vaak een gevoel van afwijzing in de hand, als proberen uit te leggen waarom je niet begrepen wordt om finaal dan toch niet begrepen te worden. Schraal is de troost om niet de enige te zijn, daarom …

Expressie

Middels de eindpresentatie tracht ik de ‘homo ludens‘ in mezelf tot expressie te brengen, of me dat ook lukt valt gezien de intense gevoelswaarde af te wachten. De presentatie start met het scheppen van een context waarna ik een indicatie geef van hoe ik naar de wereld kijk. In het bijzonder – geïnspireerd door de aspiraties van de nieuwe GGZ – speel ik ervaringsgericht in op derde orde veranderingen. Aan het eind worden de toehoorders gevraagd om een diagnose te stellen over de maker van de presentatie, zijnde een OPS-lijder die tracht meer inzicht te verschaffen in een aantal obstakels waar de ‘homo ludens’ mee kampt. Ik sluit af met een citaat ter toetsing op waarachtigheid, tevens een synthese. Deze interactieve presentatie kan u ‘hier downloaden‘.

Paradox

Met de presentatie speel ik doelbewust in op wat ik de paradox van het herstelproces wil noemen, hiermee zeggend dat goedbedoelde GGZ-richtlijnen ook tot stoornissen kunnen leiden. Immers, de GGZ spoort aan om onze haast kinderlijke creativiteit te reactiveren om zodoende tot resolutie van problemen te komen, het is mi net hierdoor dat we getuige worden van sociaal weerzinwekkende omstandigheden. In de presentatie tracht ik dit zo eenvoudig mogelijk transparant te maken middels een oefening ‘mindfulness‘, een kwestie van aandacht en elaboratie. Op deze manier vinden we ook aansluiting bij heel wat doordachte stellingen die veel ervaringsdeskundigen doorheen de geschiedenis nagelaten hebben. Principieel heb ik dus ook niets nieuws te vertellen, machteloos pijnlijk om weten.

Toekomst

Om het een keertje met Einstein te zeggen: “Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven.” De presentatie mag u naar deze stelling interpreteren, het verleden is geweest en ik tracht vooral naar de toekomst te kijken. Wat me persoonlijk dus het meest intrigeert zijn de beschikbare sociale alternatieven die buiten de spreekwoordelijke radar vallen, ik hoop dan ook van harte dat de nieuwe GGZ hier een kentering in kan brengen. En zo komen we stilaan aan het eind van deze portfolio waarin ik getracht heb een zo congruent mogelijk verslag te maken, uiteraard naar mijn beleving en daarom ook strikt persoonlijk. Vanaf hier wordt het kunst om een doelstelling te formuleren, wat prefereer ik na het doorlopen van dit basistraject?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s