Paradox

Premisse, bij mensen die lijden aan een psychiatrische stoornis wordt vaak de verbeelding vervormd door angsten, stemmen of wanen. Dit belemmert hen en tast de kwaliteit van het leven aan. De GGZ streeft ernaar deze mensen bij hun ‘goede verbeelding’ te brengen, bijvoorbeeld door hen te helpen afscheid te nemen van hun verstarrende denkbeelden en terug contact te maken met hun haast kinderlijke creativiteit. Echter, de paradox wil dat het re-activeren van die kinderlijke verbeeldingskracht ook stoornissen in de hand kan werken. Dit averechtse effect wordt transparanter naarmate we derde orde veranderingen toelaten tot onze denkwereld, dit is opmerkelijk.

Ervaring

Het is zowel een heikele als fascinerende kwestie, volg netjes de richtlijnen van de GGZ om zodoende voor jezelf een stoornis te ontwikkelen. Stap dan terug naar de GGZ en je krijgt – alsof het een wonder zou zijn – de bevestiging van die stoornis, met in het verlengde opnieuw dezelfde richtlijnen die daar nu net de aanleiding toe waren. Ergo, met de aanbevelingen op zich niet zozeer een probleem, enkel met het resultaat dat schijnbaar niet altijd zo goed begrepen wordt. Toegegeven, het zijn zinsconstructies die als uitermate vaag gepercipieerd kunnen worden, doch eenvoudig helder gemaakt kunnen worden middels een ervaringsgericht herstelonderzoek. Zie hierin misschien ook de reden waarom ik m’n reflecties gestart ben met een experiment, eenvoudig oplosbaar mits toepassing van biflatie.

Averechts

Het goede nieuws, de cursus bij Thomas More Hogeschool leent zich perfect om dit alles vakkundig te ontwarren, het zijn inzichten die heel wat zaken in een ander daglicht plaatsen. Dit scherpt onze alertheid maar mi ook de nood tot het herzien van een aantal geplogenheden, naargelang perceptie het slechte nieuws. Immers, langs de ene kant kunnen we ons verrijken met nieuwe inzichten, langs de andere kant worden we prompt ook geconfronteerd met een opdracht die zowaar nog zwaarder lijkt dan het individuele herstelproces dat we nu net – als a priori vooral een worsteling met onszelf – doorlopen hebben. Op dit eigenste punt dienen we mi meer in termen van voorwaarden en/of doelstellingen te spreken, dit is misschien eenvoudiger te begrijpen in de vorm van ‘als-dan’.

Logica

Dit alles begint mi verdacht veel te lijken op wat Einstein ook zei, maak alles zo eenvoudig mogelijk maar ook niet eenvoudiger dan dat. Er zit een zekere logica in, derde orde veranderingen kunnen op zich kinderlijk eenvoudig zijn maar dat betekent niet dat ze ook zomaar geaccepteerd worden. Zie hierin misschien ook de reden waarom ik het Elaboration Likelihood Model zo pakkend congruent vind, je start met een goedbedoeld idee maar je weet niet wat finaal de uitkomst zal zijn. En erger, misschien word je het slachtoffer van je eigen goede bedoelingen door geen, of onvoldoende, rekening te houden met de valkuilen die ook in het model vervat zitten. Op deze manier verwordt die kinderlijk ‘goede verbeelding’ tot een ware nachtmerrie, doch rationeel verbluffend eenvoudig te verklaren.

Aandacht

Als eigen aan deze processen kan dit alles zeer verwarrend worden waardoor we misschien geneigd zijn te kiezen voor louter het eigen- en/of groepsbelang, dit werkt mi eerder polariserend zonder ons daar misschien bewust van te zijn. Anderzijds, door het cultiveren van onze ‘goede verbeelding’ creëren we een totaal ander wereldbeeld dan dat wat zich aan onze ogen voordoet, alsof je in een verkeerde wereld leeft. Naar mijn beleving een contrast dat ook heel wat psychische ongemakken opwekt. Nee, ik ben zowat de laatste die de symptomen zal ontkennen dan wel tracht ik meer inhoudelijk begrip te vinden zodat anderen hiervan gespaard kunnen blijven. Als OPS-lijder kan ik nu slechts hopen dat ook GGZ-hulpverleners meer aandacht willen hebben tot wat ‘goede verbeelding’ kan leiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s