Oriëntatie

Tijdens het opleidingstraject werden tools aangereikt die ons herstel- en/of groeiproces kunnen bevorderen, met stip vond ik de zogeheten kernkwadranten zeer bruikbaar. Hierin vond ik immers een quasi perfecte match met een herstelonderzoek dat ik eerder verrichtte. In praktijk zijn er echter veel meer modellen die in aanmerking komen, zelfs in die mate dat een herstelonderzoek nadelig beïnvloed kan worden. Hiermee zeggend, veel mensen hebben een geliefkoosd paradigma, andere paradigma’s kunnen dan misschien – soms onterecht – als conflicterend ervaren worden. Voor dat ‘paradigma’ gebruik ik hier graag de definitie zoals Thomas Kuhn het bedoelde, een paradigma is als een verzameling modellen en vraagstukken waarmee je als beginnend onderzoeker leert werken.

Kernkwadranten

In deze oriëntatie is het niet de doelstelling om de kernkwadranten volledig toe te lichten, hiervoor verwijs ik graag naar ‘deze benchmark‘ vanwaar ook onderhavig beeld afkomstig is. Veel belangrijker is mi de praktische toetsing op waarachtigheid. Als premisse, we kunnen een herstelonderzoek dan wel zeer enthousiast en hoopvol aanvatten maar dat kan ook tot z’n tegengestelde leiden, hierin kunnen we verankerd raken om finaal misschien zelfmoord te plegen. Herstel is daarom ook niet zomaar wat, het is een uiterst gevoelig proces waarbij elk detail belangrijk kan zijn. In zekere zin is het een bikkelharde confrontatie met onze unieke ‘waarheden’ die misschien ook totaal verkeerd kunnen zijn. Met deze voorzichtigheidsclausule vat ik m’n reflecties aan, de praktijk zal het ons leren/voelen.

Context

Vertrekkend met de kernkwadranten zal ik met regelmaat ook verwijzen naar de diverse copingstijlen, naargelang de aangeboden problematiek kunnen deze geactiveerd worden en diverse meningen/emoties uitlokken. In algemene zin worden ethisch gevoelige onderwerpen aangesneden, aan de hand van denkexperimenten tracht ik hier – met als onderbouw het Elaboration Likelihood Model – meer inzicht in te verwerven/verschaffen. Merk op, ik raad deze reflecties oprecht af voor al te gevoelige lezers, noch kan/wil ik enige verantwoordelijkheid nemen voor de nadelige neveneffecten die hier mogelijks uit kunnen voortvloeien. Kortom, het doel is vreedzaam en/of co-creatief herstel, logischerwijs niet nog meer psychisch ongemak, conflict, onbegrip en/of stigma.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s