Oriëntatie

Tijdens het opleidingstraject werden tools aangereikt die ons herstel- en/of groeiproces kunnen bevorderen, met stip vond ik de zogeheten kernkwadranten zeer bruikbaar. Hierin vond ik immers een quasi perfecte match met een herstelonderzoek dat ik eerder verrichtte. In praktijk zijn er echter veel meer modellen die in aanmerking komen, zelfs in die mate dat een herstelonderzoek nadelig beïnvloed kan worden. Hiermee zeggend, veel mensen hebben een geliefkoosd paradigma, andere paradigma’s kunnen dan misschien – soms onterecht – als conflicterend ervaren worden. Voor dat ‘paradigma’ gebruik ik hier graag de definitie zoals Thomas Kuhn het bedoelde, een paradigma is als een verzameling modellen en vraagstukken waarmee je als beginnend onderzoeker leert werken.

Bedachtzaam

In deze oriëntatie is het niet de doelstelling om de kernkwadranten volledig toe te lichten, hiervoor verwijs ik graag naar ‘deze benchmark‘. Veel belangrijker is mi de praktische toetsing op waarachtigheid. Als premisse, we kunnen een herstelonderzoek dan wel zeer enthousiast en hoopvol aanvatten maar dat kan ook tot z’n tegengestelde leiden, hierin kunnen we verankerd raken om finaal misschien zelfmoord te plegen. Herstel is daarom ook niet zomaar wat, het is een uiterst gevoelig leerproces waarbij elk detail belangrijk kan zijn. In zekere zin is het een bikkelharde confrontatie met onze ‘waarheden’ die plotsklaps misschien verkeerd blijken te zijn, dit kan als uitermate schokkend ervaren worden zonder een weg terug. Anders gezegd, bedachtzaamheid en nuchterheid zijn geboden.

Romantiek

Met m’n reflecties wil ik vooral vingerwijzen naar een groeiproces dat ook gepaard kan gaan met hevige emoties, teleurstelling, vallen, opstaan, paranoia en diens meer. Omwille van ‘ervaringsgericht’ kunnen m’n reflecties soms ook confronterend zijn maar wat ik uiteindelijk wil zeggen is dat bewustwording niet altijd een pad van rozengeur en maneschijn is. Wat me hierbij ook opgevallen is dat in diverse ‘welzijnsliteratuur’ deze processen vaak nogal (te) romantisch worden voorgesteld zonder ook de risico’s nader te belichten. Anders gezegd, langs de ene kant kan/wil ik dit leer- en/of groeiproces graag aanmoedigen, langs de andere kant tracht ik ook meer aandacht te vinden voor schadelijke neveneffecten die zich kunnen voordoen. Het is mi kunst om hierin het redelijke evenwicht te bewaren.

Doelstelling

Vertrekkend met de kernkwadranten zal ik met regelmaat ook verwijzen naar de diverse copingstijlen, naargelang de aangeboden problematiek kunnen deze geactiveerd worden en diverse meningen/emoties uitlokken. In algemene zin worden ethisch gevoelige onderwerpen aangesneden waar ik aan de hand van een aantal ervaringsgerichte denkexperimenten meer inzicht in tracht te verwerven/verschaffen. Sowieso, ik raad deze reflecties oprecht af voor al te kwetsbare lezers, noch kan/wil ik enige verantwoordelijkheid nemen voor interpretaties die aanleiding geven tot gevolgen die ik niet ambieer. Kortom, het doel is vreedzaam en/of co-creatief herstel, logischerwijs niet nog meer psychisch ongemak, conflict, onbegrip en/of stigma. Ik schrijf in hoop, verdriet, eer en geweten, hier en nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s