Elaboratie

In deze reflectie richt ik graag m’n aandacht op het begrip elaboratie. Zo eenvoudig mogelijk, dit wil zeggen dat we informatie wel/niet kunnen toelaten en/of integreren waardoor voor een individu wel/niet een attitudeverandering kan gerealiseerd worden. Anders gezegd, een trigger en/of het delen van inzichten krijgt pas betekenis wanneer we ook bereid zijn tot diepgaander reflectie, in theorie de eenvoud zelve tot we het ook in praktijk omzetten. Dit geldt mi met stip wanneer we de herstelgedachte centraal stellen, dit is een ethisch gevoelig proces waarbij vaak de emotie niet onberoerd blijft. En voor wie de proef op de som wil nemen, bepaalde inzichten kunnen mi ook leiden tot de omgekeerde effectiviteit wat op zich weer andere gevoelens, gedachten en/of acties kan uitlokken/cultiveren.

Complexiteit

In onderstaande visualisatie maak ik handig gebruik van het Elaboration Likelihood Model, dit kan op verschillende manieren voorgesteld worden. Als trigger geldt ook hier het op zich eenvoudige idee van een monetaire reset. Ondanks niets nieuws zal het echter voor velen misschien nog eerder ongekende materie zijn, en daarom wellicht ook onbemind. Het idee ‘monetaire reset’ staat in het beeld voor een goedbedoelde boodschap, dit kunnen we bespreekbaar stellen om er zodoende meer vertrouwd mee te kunnen worden. Dit laat ook toe om het idee eerst vakkundig te onderzoeken om pas daarna tot een wetenschappelijk onderbouwde conclusie te komen. Ik laat het beeld voor zich spreken, heimelijk hopend dat meer mensen hier aandacht voor willen hebben.

Leerzaam

Ook in deze reflectie heb ik gebruik gemaakt van de kernkwadranten en de verschillende copingstijlen, meer in het bijzonder het actief analyseren van een probleem middels het toelaten van een trigger die tot diepgaander reflectie heeft geleid. Dit denkproces heeft er toe geleid dat ik ook voor mezelf heel wat diepgewortelde overtuigingen heb moeten herzien. M’n financiële achtergrond heeft me daarbij kunnen helpen, een monetaire reset vereist immers ook enige basiskennis boekhouden. Hoe dan ook, deze oefening is uitermate leerzaam geweest om een ED-rol te kunnen definiëren binnen het opleidingstraject, ik ben nu immers van mening dat een meer procesfilosofische benadering herstel aanzienlijk kan bevorderen. Het Elaboration Likelihood Model waardeer ik als congruent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s