Biflatie

In symbiose met m’n andere reflecties tracht ik hier biflatie onder de aandacht te brengen, veel vaker worden we immers meegezogen in een eenzijdig inflatoir gebeuren waardoor andere opties buiten de spreekwoordelijke radar vallen. Biflatie kan op verschillende manieren bekeken worden, voor velen misschien nog onbekend terrein maar niettemin zeer bruikbaar binnen het hedendaagse tijdsgewricht. Biflatie kan fungeren als een katalysator binnen het economische herstelproces. Biflatie herbergt een non-lineair kenmerk, om deze reden dan ook volstrekt neutraal en niet onderhevig aan welke politieke- en/of religieuze kleur dan ook. Biflatie is echter als een vreemde eend in de bijt, voorzichtigheid en kalibratie zijn dan ook geboden om niet meer chaos te creëren dan het beoogde herstel.

Open

Volgens de definitie is biflatie een staat van de economie waarin zowel inflatie als deflatie gelijktijdig voorkomen, dit biedt een flexibiliteit die niet gebonden is aan welke systeemconfiguratie en/of geldstandaard dan ook. Biflatie laat dit volledig open waardoor alle opties beschikbaar blijven, dit geeft ons de vrijheid om tot sociale innovaties te komen. Om deze reden wijkt biflatie af van de culturele normering, het is net hierin dat de neutraliserende kracht van biflatie gevonden wordt. Flexibiliteit en vrijheid staan hier volledig haaks op vastgeroestheid en gevangenschap, biflatie laat dan ook toe om ingeburgerde overtuigingen in vraag te stellen en kennis te nemen van veel meer opties dan ‘mainstream’ gebruikelijk is. Biflatie kan derhalve ook gezien worden als een bewustzijnsmaker, dit vergt a priori de bereidheid tot diepgaander reflectie. Naargelang keuze kan dit leiden tot een kennis- en/of communicatiekloof met inbegrip van heel wat psychische ongemakken en/of emotierijke uitlatingen.

Tijdloos

Met biflatie gebruiken we onze verbeeldingskracht en alles wat technisch denkbaar is komt in aanmerking om te overwegen. Biflatie biedt opties, geen dictaten die de neutraliteit ondermijnen. Door het non-lineaire kenmerk is biflatie eeuwig toepasbaar, dit wil zeggen ten allen tijde bruikbaar wanneer daartoe besloten wordt. Biflatie is altijd contextueel te beschouwen en niet gebonden aan allerhande wetten en voorschriften die wel/niet als beperkend ervaren worden. Deze non-conformiteit maakt het mogelijk om een gegeven situatie heel anders te belichten om zodoende onze kennis, inzicht en opties te verbreden. Biflatie kan onderbouwd worden door heel wat prachtige studiewerken, het is dan ook niet zomaar een slag in het water zonder fundering. De perceptie zou kunnen ontstaan dat biflatie nieuw is, dit is het allerminst dan wel herinnert het ons aan dat wat we door omstandigheden misschien vergeten zijn – of misschien zelfs nog nooit van gehoord hebben.

Chaos

Evolutie komt zoals altijd met goed en slecht nieuws, het leven vergt dan ook onze continue alertheid om het redelijke evenwicht te bewaren. Situaties kunnen echter ook extreem uit de hand lopen waardoor de spanning op de spits gedreven wordt, biflatie maakt het mogelijk om ‘monetaire’ spanningen te neutraliseren maar zegt niets over hoe het dan verder moet. Dit is eigen aan de werking van katalysators, ze kunnen een proces op gang brengen maar de uitkomst is niet altijd voorspelbaar. Een katalysator kan echter ook tot heel wat chaotische verwarring leiden, dit is een belangrijk aandachtspunt voor al wie er interesse in toont. De keerzijde is dat het ook kan leiden tot heel wat onzekerheid, stigma, twijfel, verzet en/of ongeloof. In dynamisch opzicht is dit eerder als normaal te beschouwen, aansluitend bij de derde orde veranderingen waar nu ook de nieuwe GGZ voor pleit. Om tal van redenen bestaat garantie op succes echter niet, het start mi bij kennisdeling en de bereidheid tot diepgaander reflectie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s