Aspiraties

Binnen de opdracht van de portfolio werd gevraagd om onze aspiraties kenbaar te stellen, dit kan uiteraard voor iedere cursist anders zijn. De portfolio kan daarom slechts een momentopname zijn van een eerder universeel leer- en/of groeiproces met veranderlijke aspiraties naargelang dit proces. Dit brengt ons tot een integrale benadering waarin we het haast onvermijdelijke menselijke lijden trachten te milderen, net zoals we gebeurlijke schade kunnen trachten te herstellen. De cursus bekrachtigt deze nobele intentieverklaring, om vervolgens strategieën te bedenken over hoe we een en ander ook in praktijk kunnen omzetten.

Bizar

Door het samenspel van de kernkwadranten en de verschillende copingstijlen heb ik m’n visie op herstel aanzienlijk kunnen verruimen, een meer procesfilosofische en/of systeemwetenschappelijke aanpak is hierdoor steeds meer m’n interesse/voorkeur gaan genieten. Bizar genoeg, m’n traumatische GGZ-ervaringen hebben me ook steeds bewuster gemaakt dat nu net diezelfde GGZ een sleutelrol speelt binnen het brede begrip paradigmashift. Het mag echter duidelijk zijn dat de magnitude van zo een ingrijpend proces m’n psychische draagkracht, opleidingsniveau en/of verantwoordelijkheid ver overstijgt. Daarom, uit zelfredzaamheid kan ik slechts om steun en/of begrip van experten verzoeken. Binnen deze context lijkt de rol van bondgenoot me wel wat, of samen bruggen bouwen.

Valkuil

Doorheen het traject nam ik ook kennis van de doelstellingen van de nieuwe GGZ, om deze effectief te realiseren pleit men voor zogeheten derde orde veranderingen. Dit is bewonderenswaardig maar dan hebben we mi ook een beter begrip nodig over hoe deze processen zich in praktijk manifesteren. Zie hier misschien ook de reden voor de specifieke setup van deze portfolio, het bespreekbaar stellen van sociale innovaties kan immers ook aanleiding geven tot heel wat vijandige spanning en/of het rijkelijk strooien met labels wat nu net nogal wat onvrede/stigma cultiveert. Daarom, het vergt mi een degelijke voorbereiding zodat dit project al niet bij aanvang in de kiem wordt gesmoord door onvoldoende rekening te houden met deze valkuilen.

Veilig

Derde orde veranderingen zijn niet zomaar wat, het zijn innovaties die veel vaker worden weggehoond dan dat er degelijk begrip voor gevonden kan worden. Herstelacademies zijn hierop een doordacht antwoord, als een keten van laagdrempelige scholen die tot meer bewustwording willen leiden. En hiermee springen we op een kar die mi voor leken ook als utopisch gepercipieerd kan worden, zelfs ‘bedreigend’ voor wie (nog) niet vertrouwd is met de herstelgedachte. Naar mijn mening ook een politieke kwestie, dit vertaalt zich als het a priori oprecht toelaten van het innovatieve gedachtegoed van velen om zodoende een vreedzaam herstelproces te managen. Een veilige- en/of mensgerichte omgeving is hier mi eerder nood dan wens om een dergelijk proces vlot te kunnen laten gedijen.

Finaal

Middels het oriënterend basistraject bij de Thomas More Hogeschool kon ik m’n eerdere bevindingen bevestigd zien, dat is het goede nieuws. Op mijn manier heb ik in eer en geweten getracht daar een aantal redenen voor aan te geven, door m’n psychische kwetsbaarheid en bijhorende vermoeidheid kan ik er echter slechts naar vingerwijzen in de hoop dat ook anderen er inspiratie in mogen vinden. Participatie binnen de doelstelling van herstelacademies geniet vanaf hier m’n uitgesproken interesse, de specifieke teamrol kan echter wel variëren naargelang de ontvankelijkheid voor de geambieerde derde orde veranderingen. Wat rest is een postludium, een slotakkoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s