Academie

Binnen de opleiding werd ook aandacht besteed aan het groepsproces en welke rol we hierin spelen, als tool werd de BELBIN-analyse voorgesteld. Ik waardeer binnen deze context ook graag de profielschetsen als resultaat van een intensieve loopbaanbegeleiding, dit werd gedaan volgens de MBTI van waaruit de cluster INTPINFJINFP me (h)erkenning gaf. Het correlaat met de aspiraties van de nieuwe GGZ mag misschien frappant opvallen, derde orde veranderingen en m’n affectie met het begrip paradigmashift zijn immers nauw verbonden. Welke rol ik zou kunnen spelen? In deze reflectie een schuchtere poging om een en ander duidelijker te stellen, vooral voor mezelf.

Tumult

Iedereen zal wel kunnen beamen dat er veel tumult is in deze wereld, vandaag volstaat zelfs een simpele tweet van Trump om heel de wereld in beroering te brengen. De meer dan interessante vraag stelt zich wat er dan zou kunnen gebeuren wanneer de nieuwe GGZ derde orde veranderingen toevoegt aan het debat. Gaat dit niet tot nog meer tumult leiden? Anders gezegd, de integratie van de herstelgedachte mag dan wel een nobel doel dienen, in praktijk is het mi toch veel minder eenvoudig dan de theorie laat vermoeden. We kunnen echter niet zeggen dat het ontbreekt aan technische middelen of kennis, noch aan deskundige- en doordachte procesbeschrijvingen. Ter getuigenis deze portfolio waarin ik verwezen heb naar heel wat externe hulpbronnen, het aanbod overweldigend.

Aandacht

In lijn met de methodologie van de cursus, in m’n reflecties heb ik steeds trachten te verwijzen naar het belang van aandacht, motivatie, introspectie en de bereidheid tot co-creatieve samenwerking maar heb geen idee hoe de lezer dit percipieert. Als OPS-lijder kan ik daarom slechts getuigen hoe ik een en ander ervaar, om van hieruit m’n diepste en pijnlijke bezorgdheid uit te drukken. Wat mij betreft, ervaringsdeskundigen kunnen mi anderen helpen om vooral alert te blijven voor de vele valkuilen en/of obstakels die zich mogelijks manifesteren tijdens een herstelproces. Het Elaboration Likelihood Model leent zich om een en ander te visualiseren. Kortom, het idee van een monetaire reset is onderhavig te zien als een derde orde verandering, de herstelgedachte staat hierin centraal.

Respect

In de loop van m’n introspectieve reflecties is m’n respect voor het prachtige studiewerk van velen met een haast kosmische proportie gegroeid, onmogelijk om het als enkeling allemaal tot in de finesse te bevatten. Op deze manier is er echter wel een innerlijk weten gegroeid dat veel hoop biedt, dit in volledige tegenstelling aan het feit dat we hier ‘mainstream’ zo weinig over horen. Hierbij komen de ambities van de nieuwe GGZ in de vorm van derde orde veranderingen, dit is een bewonderenswaardige aspiratie die alle lof verdient en ons hoop geeft. En al is dit relatief te beschouwen, naar mijn perceptie gaan we hiermee ook ver voorbij aan de grenzen van de GGZ waardoor een multidisciplinaire aanpak zich aanbiedt. De sleutelwoorden herstel, paradigmashift en co-creatie staan hier dan ook gepast, naar mijn mening eerder noodzaak in relatie tot de vele uitdagingen waar we als mensheid voor staan.

Academie

Een academische setting lijkt me hiervoor het meest voor de hand liggend. Binnen het kader van de opleiding mag m’n uitgesproken interesse richting herstelacademies dan ook als evident beschouwd worden, de teamrol idealiter aangepast aan m’n competenties en beperkingen. Kennisdeling en degelijk onderricht is alvast een stap in de goede richting, nog belangrijker de effectieve valorisatie binnen het maatschappelijke besluitvormingsproces. In het andere geval komen we misschien tot de absurde situatie dat we herstelbevorderende kennis cultiveren maar ook veel wantrouwen door er praktisch niets mee te doen. Op deze manier zouden we van de herstelgedachte een karikatuur maken, als goedbedoelde bezigheidstherapie die finaal slechts een vermoeden van repressieve tolerantie in de hand zal werken. Hoe dan ook, de nieuwe GGZ biedt mij en vele anderen hoop op oprecht herstel, onmiskenbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s